En trasmatta är aldrig fel

Om trasmattor skulle man kunna skriva och berätta mycket. Vi är många som har minnen och relationer till trasmattor. Kanske känner vi igen mormors klänning i en randning i trasmattan eller minns trasmattan på ett furugolv i en sommarstugan. Berättelserna blir säkert många om vi frågar runt bland vänner och bekanta.

Trasmattan är egentligen inte en så gammal inredningsdetalj i svenska hem. I Monika Halléns bok I Trasmattans värld, kan man läsa att ”det var först från mitten eller slutet av 1800-talet som trasmattan blev var mans egendom på landsbygden och i städerna. Till en början plockades mattorna fram vid stora högtider när man ville ha det extra fint, ofta täckte de hela golvet och förstärkte känslan av fest med sina glada ränder.”

Fest eller vardag, en trasmatta är aldrig fel och ett utmärkt sätt att, som tidigare generationer, ta till vara tyger och uttjänta kläder. Just nu finns 3 vävstolar förberedda för trasmattor på Vävstugan. Du kan välja mellan svart eller oblekt varp och tekniken rosengång och/eller tuskaft. Har du inte trasor till inslag finns det att köpa på Vävstugan. Välkommen att ringa och boka en vävstol för en ny trasmatta till hemmet.

Trasmatta i rosengång och svart varp
Trasmatta i tuskaft och oblekt varp