Vävare från när och fjärran möts i Vävstugan

Lusten och glädje att väva för många intresserade vävare till Vävstugan i Tingsryd. Genom åren har vävstolarna bemannats av entusiastiska vävare från när och fjärran. Många vävare kommer förstås från Tingsryd med omnejd men andra orter i Sverige och andra länder finns också väl representerade i Vävstugans gästbok. I veckan träffade vi Hinke från Nederländerna, Karin från Uppsala och Ulla från Enköping i Vävstugan. På frågan vad som är bra och speciellt med Tingsryds Vävstuga blev svaret; att det är ett fantastiskt ställe, tillgången till många och olika vävstolar, det stora garnlagret, att man kan få hjälp, att man blir inspirerad att pröva nytt. Den trevliga stämningen och läckra huset var andra svar. Fantastiskt roligt att höra säger vi på Vävstugan och hälsar alla välkomna igen.

Hinke Veldhuis avslutar en löpare. Hon kom första gången till Vävstugan 2005 och i år är det 13:e gången! Hinkes vävlärare och goda vän, Nely Kenbert var den som först tipsade henne om Vävstugan. Hinke berättar att Nely vid 90 års ålder fortfarande är aktiv vävlärare!
Hinke började väva som 18 -åring och har nu vävt i 40 år. Hon är en rutinerad vävare med 3 vävstolar hemma i Nederländerna. – Vävningen är ett fantastiskt sätt att koppla av. -Det är så rogivande och jag blir lycklig här, säger Hinke.
Hinke har vävt flitigt och intensivt under sin vävvistelse och åker hem med en rejäl hög vävalster i bagaget. Här med en duk i 8-skaftsdräll .
Karin Hillerdal Hagströmer och svägerskan Ulla Hillerdal vävde första gången i Vävstugan 1982 och uppskattade det mycket. Nu är de tillbaka i Vävstugan för ny vävvistelse och prata redan om att komma tillbaka igen efter sommaren.

Karin är en aktiv vävare och väver både hemma i Uppsala och i en vävgrupp. Karin har nyligen skaffat en ny vävstol med harnesk som väntar på att sättas igång. Här väver Karin Smålands landskapsblomma, Linneor .
Ulla Hillerdal var nybörjare på vävning vid första besöket 1982 och har inte vävt sedan dess men en längtan till vävning har funnits under åren. -Det är ett så läckert hus säger Ulla, man blir inspirerad av alla färdiguppsatta vävar. Och det är bra att man kan få hjälp.
En handduk i våffelväv växer fram under Ullas händer.